Počasí ve městě

Počasí

Sobota Jasno 19/5 °C
Neděle Jasno 22/9 °C
Pondělí Jasno 25/11 °C
Úterý Jasno 25/15 °C

Fulltextové vyhledávání 2

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1 2
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
3
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
4
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
Podpořte naše mažoretky
5
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
Podpořte naše mažoretky
6
Za čistší město a okolí Borohrádku
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
Podpořte naše mažoretky
7
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
Podpořte naše mažoretky
8
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
Podpořte naše mažoretky
9
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
10
Prodej vysokozdvižného vozíku Desta DVHM 2522 N
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
Vyjádření společnosti AQUA SERVIS, a.s. k dodávce pitné vody
11
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
12
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
Koncert skupiny Progres
13
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
14
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
Nedělní promítání pro děti
15 16 17
Pozvánka na bezplatný minikurz "DIA POD KONTROLOU"
18
Pozvánka na bezplatný minikurz "DIA POD KONTROLOU"
19
Pozvánka na bezplatný minikurz "DIA POD KONTROLOU"
20
Módní přehlídka
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Drobečková navigace

Úvod > Město > Slovo starosty > Slovo starosty 2022/5

Slovo starosty 2022/5



Datum konání:
15.11.2022

Vážení spoluobčané a čtenáři borohrádeckého Zpravodaje. Máme po volbách do městského zastupitelstva, a já bych proto nejprve ve svém dnešním příspěvku rád poděkoval. Poprvé od porevoluční historie a prvních svobodných voleb v roce 1990 byla v našem městě sestavena pouze jedna kandidátní listina. O to více děkuji Vám všem, kdo jste k volbám přišli a preferenčními hlasy vyjádřili podporu „svým“ kandidátům. Rovněž srdečně děkuji i za hlasy pro svou osobu a Vaši přízeň, které si velice vážím. Vaše hlasy mne zavazují k další práci na rozvoji a zvelebování našeho města. Děkuji i kolegům zastupitelům za důvěru, kterou mi již potřetí vyslovili na ustavujícím jednání zastupitelstva města.

V těchto dnech již pilně pracujeme na přípravě městského rozpočtu na příští rok. Rovněž se připravuje i revize a doplnění Strategického plánu rozvoje města na další období tak, abychom mohli plně využít prostředky, které má město k dispozici. Zároveň se také otevře cesta k dosažení některých dotací, které jsou tímto dokumentem podmíněné. Základním kamenem k naplnění cílů se do budoucna jistě jeví hospodárné nakládání s energiemi. I pro město znamená současné navýšení cen energií značnou zátěž na rozpočet města. Budeme se snažit úspornými opatřeními, ať je to regulace zdrojů tepla a topných soustav, náhrada neekonomických světelných zdrojů za úsporné a dalšími většími či menšími opatřeními snižovat náklady spojené se spotřebou energií. Tyto úspory pak můžeme jako město využít jak v plánovaných investicích, tak i na opravy stávající infrastruktury. Úkolů a plánů do budoucna je mnoho, pevně věřím, že se nám je podaří postupnými kroky naplňovat, a to hlavně ke spokojenosti obyvatel města.

Rozdělovací objekt na Velinském potoce + nové manipulační řády, čištění propustku.

Po několika letech plánů, nákupu potřebných pozemků, přípravě projektu se nám konečně podařilo v letošním roce dotáhnout do zdárného konce výstavbu rozdělovacího objektu. Foto2022_5A.jpgStavba se nachází na Velinském potoce v místě náhonu malé vodní nádrže v intravilánu města v jižní části mezi ulicemi Bezejmenná a Jiřího z Poděbrad. V rámci stavby bylo provedeno čištění břehových porostů, nánosů a sedimentů dna, byl vystavěn nový betonový rozdělovací objekt, který slouží k napouštění a regulaci malé vodní nádrže ve městě (rybníček pod Repšovými). Zřízeno bylo i nové schodiště a opraveno stavidlo. Vyhotoven byl i manipulační a provozní řád rozdělovacího objektu odborně způsobilou osobou, což přispěje k zajištění odborné a předem předepsané manipulace a k pravidelným prohlídkám zmiňovaného objektu.

Výměna oken v budově CZŠ

Období velkých letních prázdnin bylo v Církevní základní škole Borohrádek časem velkých stavebních činností. Ve schváleném rozpočtu města pro rok 2022 bylo počítáno s výměnou oken v celé patrové budově. A tak téměř s odchodem posledního žáka ze školní lavice se začalo bourat, prášit, zdít, malovat… Nebylo to jednoduché, stará budova skrývala mnoho nástrah, ale vše se podařilo časově zvládnout, a tak prvního září vítala čistá a upravená škola své žáčky. Věřím, že nová okna, která nahradila dožilá a netěsnící okna špaletová, pomohou škole alespoň trochu vypořádat se s vysokými cenami elektrické energie.

Rekonstrukce autobusové zastávky

Po vyřízení stanovení dopravního značení, úpravě jízdních řádů a dočasném přesunu zastávky k vlakovému nádraží byla v měsíci září zahájena plánovaná rekonstrukce Foto2022_5B.jpgautobusové zastávky a jejího okolí pod církevní základní školou. Ta spočívala v opravě asfaltového povrchu komunikace a jejího odvodnění, ve zřízení novýchFoto2022_5C.jpg chodníků s povrchy ze zámkové dlažby, výměně kabelů, instalaci stožárů a LED svítidel veřejného osvětlení a v neposlední řadě i v opravě samotné autobusové zastávky. Na tomto místě byla provedena sanace původního základu zastávky, byly nalepeny nové obkladové pásky a zákrytové desky a nyní již jen netrpělivě čekáme na dodání objednané konstrukce nové autobusové čekárny. Doufám, že zastávka vydrží dlouho čistá, vonící novotou a nebude předmětem lidové tvořivosti naší mládeže.  

Městský pochod 2022 

Po covidové odmlce uspořádalo město Borohrádek pro své občany, ale i přespolní návštěvníky tradiční podzimní pochod okolní krajinou. Letošní ročník se uskutečnil v sobotu 1. října a Foto2022_5D.jpgbyl specifický především účastí našich polských seniorských přátel z partnerského města ZƗoty Stok. Ty na dvou různě dlouhých značených okruzích se zastávkami doprovázeli borohrádečtí senioři, se kterými se již velmi dobře znají z předešlých projektových setkání.  Naopak tradiční byli spolupořadatelé a partneři pochodu, a to pracovníci MěÚ Borohrádek, Technických služeb města, členové místních organizací a spolků (hasiči, rybáři, myslivci, zápasníci, vodáci, členky Asociace sport pro všechny a členové Osadního výboru Šachov…), kteří pomohli nejenom s organizací a přípravou, ale především pak se zajištěním jednotlivých stanovišť, kde byly pro účastníky připraveny různé hry, soutěže, kvízy a na Šachově, kam letošní pochod mířil, i drobné občerstvení. Celý den nás provázelo slunečné, teplé počasí, a to přilákalo na start do městského kina více než dvě stovky účastníků od dětí až po aktivní seniory. V cíli byly připraveny za úspěšné absolvování jedné z tras pamětní listy, drobné odměny a bylo možno zakoupit luxusní grilované klobásky z dílny našeho pana řezníka Jardy Šturma. Děkuji srdečně všem pořadatelům za pomoc a všem návštěvníkům za jejich účast.

Sázíme stromy

Město Borohrádek zahájilo spolupráci s neziskovou organizací Sázíme stromy, z. ú. Tato organizace získává finanční prostředky od firem, soukromých subjektů, které se rozhodnou podpořit životní prostředí. Následně oslovují města a obce napříč celou republikou, zda by měly vhodné vlastní pozemky a zájem o výsadbu stromů (sází se převážně původní dřeviny). Následně s dobrovolníky, často samotnými zaměstnanci firem, nakonec stromy zdarma vysadí. Mě osobně nabídka této spolupráce velmi oslovila, a tak jsme společně s kolegou Ing. Klimentem vytipovali v první etapě dvě vhodné lokality, městské pozemky, na které se již podařilo sehnat sponzory a finanční podporu a dne 3. 11. 2022 již proběhla samotná realizace a sázení stromů. V první části výsadby byla vysázena ovocná alej, která se skládá z jabloní a hrušní a lemuje cestu mezi loukami (od výrobního závodu pana Libora Kašpara směrem ke splavu). Cesta leží na turistické trase, jejíž součástí je i naučná stezka, která se skládá z okruhu Borohrádek – přírodní památka Orlice – Šachov – Borohrádek. Lokalita se nachází ve významném prostředí přírodní památky Orlice. Druhá část výsadby navázala na stávající loňskou výsadbu aleje a vede podél polní cesty v lokalitě Lány až k hlavní silnici II/305. Cesta vede mezi loukami a je využívána pro pěší turistiku do okolních městských lesů. Hlavní smysl výsadby stromů v těchto lokalitách spatřuji především ve zvýšení biodiverzity, krajinného rázu a zlepšení potravní nabídky živočichů. Celkem bylo vysazeno 16 třešní, 15 jabloní a 15 hrušní. Pevně věřím, že tato spolupráce s organizací Sázíme stromy, z. ú., nebyla poslední. Zároveň doufám, že se my i vysazené stromy dožijí doby, kdy budou přinášet své plody a nestanou se cílem ne těch přirozených, ale lidských škůdců, tak jsme to poznali při výsadbě v Nádražní ulici.

Revitalizace ramene Tiché Orlice

A ještě jednu dobrou zprávu z oblasti životního prostředí bych rád dnes prezentoval všem našim čtenářům Zpravodaje. Ti z Vás, kdo čtou naše informační periodikum pravidelně, si možná vzpomenou na můj příspěvek, který se týkal revitalizace zazemněného starého ramene u Bozetic na řece Tiché Orlici. V listopadu loňského roku jsem oslovil generálního ředitele Povodí Labe pana Ing. Mariána Šebestu s prosbou, zda by bylo možné vytipovanou lokalitu prověřit a říci, zda by byla vhodná k revitalizaci. Tím by bylo rameno zachráněno od zazemňování, ekologické sukcese a mohl by se do něho opět vrátit život. Zároveň by odbagrováním sedimentů došlo i k posílení míry protipovodňové ochrany v lokalitě a zlepšení odtokových poměrů. Pan ředitel mi slíbil podporu a součinnost. V prosinci roku 2021 po návštěvě pracovníků z Povodí Labe byl zpracován investiční záměr. No a s napětím jsme čekali, jak se situace dále vyvine. Po informacích zaznamenaných v některých médiích o tom, jak z důvodů nedostatku finančních prostředků omezuje Povodí Labe své investiční projekty a záměry, jsem s velkým napětím kontaktoval v měsíci říjnu pověřené osoby z Povodí Labe. A s velkou radostí oznamuji, že jsem byl informován, že zatím se vše vyvíjí tím správným směrem. Tedy konkrétně, že investiční záměr revitalizace ramene Tiché Orlice v Borohrádku byl schválen Dokumentační komisí Povodí Labe a nyní je zpracováván projekt a probíhá biologický průzkum území. Ještě tedy nestavíme, resp. nerevitalizujeme, ale máme nakročeno tím správným směrem. A za to jsem moc rád a věřím, že rameno Orlice u Bozetic bude časem zase plné života.

Promítání pod hvězdami

Již potřetí pořádalo město Borohrádek promítání filmu pod širým nebem. Tentokrát se tato kulturní akce uskutečnila v pátek 16. září na nádvoří sokolovny, a i letos se těšila velkémuFoto2022_5E.jpg zájmu diváků z našeho města i širokého okolí. Smích a vtipné komentáře přítomných svědčily o tom, že vybraná komedie „Po čem muži touží 2“ pobavila a navodila pohodovou páteční atmosféru. Stejně tak i chutné občerstvení od paní Sabiny Čermákové, které zpříjemnilo návštěvníkům kulturní zážitek. Z kladných ohlasů od diváků bych byl rád, pokud bychom i příští rok podobné promítání naplánovali do kalendáře kulturních akcí našeho města.

Dopravní hřiště MAS

Foto2022_5F.jpgPo dobu jednoho měsíce bylo umožněno dětem předškolního věku a školákům vyzkoušet si své znalosti a dovednosti v jízdě na dopravních prostředcích typu kol, koloběžek, tříkolek apod. Městu Borohrádek se podařilo prostřednictvím společnosti MAS NAD ORLICÍ bezplatně zapůjčit mobilní dětské dopravního hřiště. A tak děti z naší školky, obou základních škol, ale i škol z okolních měst a obcí v době vyučování a o víkendech děti široké veřejnosti ve svém volném čase trénovaly, bavily se a jezdily na dopravním hřišti, které vyrostlo v Nádražní ulici. Děkuji srdečně společnosti MAS NAD ORLICÍ za bezplatnou zápůjčku, pracovníkům Technických služeb města za montáž a demontáž hřiště a v neposlední řadě panu Liboru Kašparovi za zajištění dopravy.

Zadržování srážkových vod u ZŠ T. G. Masaryka

Uplynulý rok byl v naší základní škole a jejím okolí ve znamení mnoha stavebních činností. Podařilo se nám za pomoci dotačních titulů zrekonstruovat školní hřiště, běžecký ovál, Foto2022_5G.jpgpříjezdové komunikace. Okolo školy byl vybudován nový chodník ze zámkové dlažby, zřízena byla nová autobusová zastávka, instalovány lampy veřejného osvětlení. A právě při výkopových pracích potřebných pro položení kabelů veřejného osvětlení byl nutný velký zásah do okolní zeleně před školou. Staré a rozložité jalovce již nedělaly žádnou velkou parádu, a proto bylo rozhodnuto o jejich pokácení. Na jejich místo chystáme ve spolupráci s Ing. Petrem Klimentem a dle návrhů dětí ze ZŠ T. G. Masaryka nové výsadby. Ty však nebylo zatím možno realizovat, neboť nám chyběl zdroj vody pro pravidelné zalévání. A tak se zrodil nápad zachytávat dešťovou vodu ze střech budov školy. Po konzultacích a kamerových prohlídkách se společností AQUA SERVIS, a. s., jsme dospěli k závěru, že nejefektivnější a nejlevnější pro zadržování srážkových vod by bylo využití bývalé čistírny odpadních vod (s bezpečnostním přepadem do nedalekého potoka), která se nachází v travnatém pásu vedle jídelny. A tak od myšlenek došlo v měsíci říjnu až k činům a hlásíme dvě dobré zprávy. Za prvé, máme hotovo, tedy přepojeno a již zadržujeme vodu ze všech střech naší školy ve vyřazené ČOV. Za druhé ušetříme mnoho finančních prostředků, neboť nebudeme platit za tyto budovy srážkovou daň. Při přípravě rozpočtu města na rok 2023 tak již nyní počítáme i s nákupem vhodného čerpadla a dostatkem finančních prostředků na nové rostlinné výsadby, které zcela jistě zkrášlí venkovní prostor před vstupem do základní školy.

Pozvání na blížící se kulturní akce

I když se to možná nezdá a venku v tuto chvíli, kdy píši tento příspěvek, vládne slunečné podzimní počasí, blíží se doba adventu, Vánoc a oslav nového roku. A tak přijměte prosím pozvání na kulturní akce, které si pro Vás připravilo město Borohrádek, základní školy, MŠ, ZUŠ… ve spolupráci s místními spolky a organizacemi. Podrobný program s daty a časy konání najdete v samostatné příloze tohoto čísla Zpravodaje.

Všem občanům a čtenářům Zpravodaje přeji krásné podzimní dny plné babího léta a pevné zdraví a spokojenost v osobním životě. Ještě jednou děkuji za podporu a těším se, že se budeme i v následujícím období společně setkávat.

Váš starosta Mgr. Martin Moravec