Počasí ve městě

Počasí

Sobota Jasno 19/5 °C
Neděle Jasno 22/9 °C
Pondělí Jasno 25/11 °C
Úterý Jasno 25/15 °C

Fulltextové vyhledávání 2

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1 2
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
3
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
4
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
Podpořte naše mažoretky
5
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
Podpořte naše mažoretky
6
Za čistší město a okolí Borohrádku
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
Podpořte naše mažoretky
7
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
Podpořte naše mažoretky
8
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
Podpořte naše mažoretky
9
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
10
Prodej vysokozdvižného vozíku Desta DVHM 2522 N
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
Vyjádření společnosti AQUA SERVIS, a.s. k dodávce pitné vody
11
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
12
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
Koncert skupiny Progres
13
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
14
Kotlíkové dotace - dotační program pro nízkopříjmové domácnosti
Nedělní promítání pro děti
15 16 17
Pozvánka na bezplatný minikurz "DIA POD KONTROLOU"
18
Pozvánka na bezplatný minikurz "DIA POD KONTROLOU"
19
Pozvánka na bezplatný minikurz "DIA POD KONTROLOU"
20
Módní přehlídka
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Drobečková navigace

Úvod > Město > Slovo starosty > Slovo starosty 2023/4

Slovo starosty 2023/4



Datum konání:
25.9.2023

Vážení spoluobčané a čtenáři borohrádeckého Zpravodaje, srdečně Vás zdravím na počátku podzimu, který nám astronomicky začne podzimní rovnodenností 23. září v 8 hodin a 50 minut. V klimatických podmínkách našeho mírného pásu se právě na podzim sklízí většina úrody. Listy stromů se barví do pestré palety barev, avšak na sklonku tohoto období pozvolnaFoto2023_4A.jpg opadávají. Dny se krátí, ochlazuje se, více prší a je mnohem horší počasí. Stěhovaví ptáci odlétají do teplých krajin a nám je často pocitově zima, protože jsme byli zvyklí na letní teploty. Ale takový už je koloběh života... něco končí a něco nového začíná… A tak skončily dětem i velké letní prázdniny a od 4. září započal nový školní rok 2023/2024. Měl jsem možnost pozdravit v tento slavnostní den děti z obou místních základních škol a popřát jim mnoho úspěchů a dobré studijní výsledky.

Na dalších řádcích Vám přináším, jako již tradičně na tomto místě, informace o probíhajících činnostech a novinkách našeho města…

Stavební činnosti v ulicích Nerudova, Švermova…

Čilý stavební ruch pokračuje i nadále v ulicích Švermova a Nerudova. V tuto chvíli pracovníci společnosti Energomontáže Votroubek dokončují připojování elektroměrových pilířů jednotlivých nemovitostí v ulici Švermova a pozvolna se přesouvají s výkopy pro přeložení vrchních kabelů NN do ulice 5. května, kde předmětná stavba pokračuje. Zahájeny byly i práce na rekonstrukci dotčených chodníků, kdy namísto původních asfaltových krytů bude nově pokládána zámková dlažba. Na místech dešťových svodů z jednotlivých nemovitostí, které vzhledem k charakteru území nelze odvodnit jinak, jsou do chodníků zabetonovány odvodňovací žlábky. K přeloženým kabelům společnosti ČEZ byly dle našich požadavků přiloženy do výkopů i kabely nové sítě veřejného osvětlení (VO). Zabetonována byla již i pouzdra pro budoucí osazení nových sloupů VO. Vzhledem k husté zástavbě nebylo mnohdy lehké najít pro ně vhodné místo. Rekonstrukce VO probíhá dle projektu Ing. Michala Marka.

Foto2023_4B.jpg Foto2023_4C.jpg Foto2023_4E.jpg

Tak jako téměř na každé stavbě jsou i zde určitá tajemství a skutečnosti, které se bohužel objevily až po kopnutí do země. První věc, se kterou se nyní trochu pereme, je dožilé a rozpadající se zatrubnění potoku v Nerudově ulici. Po obnažení části chodníku a komunikace bylo zjištěno výrazné poškození betonů a panelů, kdy voda potoka tekla mimo své koryto. Aby se předešlo budoucím propadům a opravám na nové komunikaci a chodníku, bylo rozhodnuto o položení nové trubky, jejím důkladném obetonování, úpravě nátoku a odvodňovacího systému vodního toku.

Foto2023_4D.jpg Foto2023_4F.jpg

Další překvapení na nás bohužel čekalo v ulici Švermova. Zde se pod asfaltovým krytem chodníků objevily lité betony o síle cca 10–40 cm.  Jsme z našeho města zvyklí většinou na opačné případy, kdy byly asfalty pokládány na holý písek a že zde chyběly podkladní vrstvy. Zde je to tedy extrém a pravý opak. Ale i s tímto si budeme muset poradit, abychom stavbu dovedli do zdárného konce ke spokojenosti našich obyvatel.

Obchvat města

Ve věci přeložky silnice I/36 v úseku Čestice – Holice zahrnující i obchvat našeho města byla nejzásadnější, tak jak jsem informoval v minulém čísle Zpravodaje, z hlediska dalšího časového vývoje a přípravy stavby tzv. EIA (vyhodnocení vlivů na životní prostředí). V pondělí 12. 6. obdrželo naše město do datové schránky informaci z odboru životního prostředí a zemědělství (oddělení EIA, IPPC a technické ochrany životního prostředí) Královéhradeckého kraje informaci, že bylo podáno oznámení záměru „Přeložka silnice I/36 Holice – Čestice“ zařazeného v kategorii II, bodě 49 přílohy č. 1 zákona EIA. Do 9. 7. 2023 zde měly dle zákona EIA veřejnost a dotčená veřejnost, dotčené orgány a dotčené územní samosprávné celky možnost zaslat své písemné vyjádření k oznámení Krajskému úřadu KHK. Bohužel musím konstatovat, že na základě zjišťovacího řízení provedeného podle zásad uvedených v příloze č. 2 k zákonu EIA dospěl krajský úřad jako příslušný orgán ve smyslu ust. § 22 zákona EIA, vykonávající státní správu v oblasti posuzování vlivů na životní prostředí, k závěru, že záměr „Přeložka silnice I/36 Holice – Čestice“ může mít významný vliv na životní prostředí, a proto bude znovu posuzován podle zákona EIA. Dokumentaci podle přílohy č. 4 k zákonu EIA je nutné zpracovat především s důrazem na ochranu lesa a ochranu přírody a krajiny.

Tato informace nás nepotěšila, protože pro naše město to znamená, že samotná realizace stavby přeložky silnice I/36 se časově určitě zase o nějaký ten měsíc či rok… oddaluje.

V případě zájmu o více informací závěrů zjišťovacího řízení je naleznete na odkazu: https://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_HKK1089?lang=cs

Jednání o možné výstavbě obchodního řetězce

Již před několika lety projevila zájem skupina developerů vystavět v našem městě prodejnu obchodního řetězce potravinového typu. Vytipovali si tři místa, která by umožňovala takovouto stavbu řadící se z hlediska tehdy platného územního plánu do ploch občanského vybavení. Jednalo se o část areálu bývalé betonárny, část lokality Pod Pilou (přiléhající k ulici Smetanova) a o bývalý statek pana Ing. Plachetky. Vznikly projektové studie a započala jednání developerů s vrcholovým managementem daného řetězce, který sídlí v Německu. Ten však stavebníkům a českému vedení řetězce záměr výstavby prodejny v našem městě neschválil. Od té doby uteklo pár let. Mezitím zastupitelstvo města schválilo změnu územního plánu č. 2. A právě při této změně se zastupitelé domluvili a jednohlasně odsouhlasili mj. i nové území pro občanské vybavení – komerční zařízení malá a střední, které se jim jevilo jako vhodné a „neobtěžující“ pro případný budoucí záměr výstavby prodejny. Jedná se o severní část lokality „Pod Pilou“. A právě o toto místo projevila zájem asi již před rokem opět skupina developerů. I v tomto případě byla vypracována studie, provedeny výpočty spádovosti potencionálních zákazníků a ekonomiky a záměr byl prezentován na nejvyšších místech vybraného řetězce v Německu. Tentokrát však s kladným výsledkem. A tak v tuto chvíli probíhají jednání zástupců města o možném prodeji nebo dlouhodobém pronájmu předmětného pozemku. O podrobnostech a dalším vývoji jednání Vás budu informovat.

Letní kino

Foto2023_4G.jpgFoto2023_4H.jpgPátek 8. 9. 2023 patřil v našem městě promítání a letnímu kinu. Již tradiční podzimní akce se opět konala na asfaltové ploše za sokolovnou, a i letos se těšila velkému zájmu diváků jak z řad dětí, tak i dospělých. Novinkou letošního roku totiž bylo i odpolední promítání animovaného filmu pro děti. O občerstvení účastníků se postarala rodina Čermákových, a tak i s ohledem na krásné počasí můžeme, myslím, hodnotit tuto akci jako vydařenou a hodnou pokračování ????.

 

Sbírka věcí – Diakonie Broumov

Město Borohrádek prostřednictvím členek Klubu důchodců uspořádá i v letošním roce veřejnou sbírku oblečení, lůžkovin, domácích potřeb, obuvi, hraček, časopisů, knih, drobných elektrospotřebičů a dalších funkčních věcí, které budou předány potřebným skrze sociální družstvo Diakonie Broumov. Tato společnost vybudovala vlastní třídírnu a dále i vlastní provoz na zpracování textilu. Z materiálu, který by jinak skončil na skládkách, smysluplně využije cca 90–95 %. Sbírka se uskuteční v pátek 6. 10. 2023 odpoledne a v sobotu 7. 10. 2023 dopoledne (časy a seznam věcí, kterými můžete do sbírky přispět, budou upřesněny na plakátovacích plochách a v hlášení městského rozhlasu). Děkuji srdečně Vám všem, kdo se do veřejné sbírky zapojíte.

Poděkování

Mé dnešní poděkování patří všem pořadatelům hudebního festivalu Borohrátky – především pak gestorovi celé akce = panu tajemníkovi, pracovníkům Technických služeb města za přípravu zázemí a mobiliáře, restauraci Sport a rodině Čermákových za skvělý servis a dobře zvládnuté občerstvení, všem účinkujícím a také skvělým divákům, kteří vytvořili příjemnou atmosféru. Škoda jen, že nás na závěr večera pozlobila příroda a poslední vystoupení se tak kvůli výpadku elektrické energie nemohlo uskutečnit. Kdo však nespěchal domů a nedal se odradit chvilkovým blackoutem, ten si později mohl v prostoru restaurace Sport užít skvělou after party s nadějným DJ JANYM alias Martinem Janečkem. A protože má tento náš borohrádecký DJ velkou fanouškovskou základnu a poptávka po jeho hudební produkci stoupá, uvažuje kulturní komise města na příští rok zařadit do programu kulturních akcí diskotéku s DJ JANYM v borohrádecké sokolovně ????.

Přípravy na pochod

V době, kdy píši tento článek, vrcholí přípravy na další ročník oblíbeného městského pochodu s Foto2023_4J.jpgpodtitulem „Poznejme naše sousedy“. Tentokrát se vydáme 23. 9. 2023 k našim sousedům do Zdelova. Doufám v hojnou účast návštěvníků a modlím se za hezké počasí. A o tom, jak to nakonec dopadlo, Vám napíši zase příště. Doufám, že to budou jen samé hezké zprávy…

 

 

Přeji Vám všem krásný podzimní čas zalitý sluncem a barevnou paletou naší krásné okolní přírody…

Váš starosta Mgr. Martin Moravec